kreditkort eller lån

En bankkredit är inte riktigt samma sak som ett lån. Förvisso lånar du pengar av banken både vid lån och kredit, men en kredit behöver du inte amortera på. Skillnaden mellan bankkrediten och lånet är att du endast betalar ränta på det belopp du utnyttjar av krediten.

När du lånar pengar så måste du även betala amortering. Så en bankkredit kostar dig mindre per månad, men ett årslån har oftast lägre ränta.

kreditkort eller lån

Olika typer av kredit

  • Kreditlån
  • Bankkredit
  • Konsumentkredit
  • Företagskredit
  • Checkkredit
  • Utvecklingskredit
  • Kreditkort

Ordet kredit innebär en överlåtelse av förfoganderätten till en penningsumma (penningkredit)

Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Kredit

Kreditränta

En kreditränta är kostnaden där alla avgifter ingår. Kreditränta kalla även Effektiv ränta och det är inte densamma som Nominell ränta.

Snabblån är en låneform som är kända för att ha en hög effektiv ränta, vilket kan liknas vid Bankkreditens ränta. Skillnaden där är dock att snabblånet måste amorteras och avbetalas under en förutbestämd tid.

Lån

Vi lånar oftast pengar någon gång i livet, både konsumentlån och bolån. Att ta ett årslån är alltid billigare än en kredit, men är det bättre? När du ansöker ett lån så gör du ett avtal med banken om att lånet ska amorteras under en viss tid. Det handlar vanligen om flera år och du vet redan du att du kommer att vara skuldsatt under en lång tid.

När du har en kontokredit och inte behöver avbetala varje månad så finns inte samma press på att du måste skaka fram de pengarna. Är krediten utnyttjad så betalar du ränta, men inte mer om du inte vill.

Om krediterna blivit för stora så kan det vara ett alternativ att titta på samlingslån som till exempel Lendo. Då kan du sänka kostnaderna avsevärt.

Categories:

Comments are closed