göra budget

Att låna pengar utan att först göra en budget är ingen bra ide. Du behöver  ha en hum om hur mycket pengar du har att röra dig med och vad som finns över till att amortera ett lån.

Förbehållsbelopp

Precis som när Kronofogden räknar ut ett existensminimum för att beräkna förbehållsbelopp, så bör man vid lån tänka på samma sätt. De pengar som finns kvar att leva på när alla utgifter är betalda, ska då även räcka till att betala amortering på ett lån.

Lån under kritiska förhållanden

göra budget

Det oftast under de mest kritiska förhållande som man vänder sig till banken för att låna pengar. Och det är tyvärr då också så man har svårast att få beviljat ett lån. Det är lättare att få ett lån om man inte behöver ett lån, om man säger så.

När man har kommit till den kritiska punken att man behöver lån för att klara av vardagsutgifter så har ofta inkasso redan börjat hopa sig. Även om ett inkassokrav inte ger betalningsanmärkning så kan de sänka kreditscoringen på andra sätt.

Ett sätt är då fakturan hamnar hos Inkasso och de gör en utredning ifall att du kan betala den. Då tar Inkasso en kreditupplysning för att se hur din inkomst ser ut och ifall att du har betalningsanmärkningar. Denna kreditupplysning registeraras och gör att du har fått en kreditförfrågan.

Tyvärr sänker detta din kreditscoring. Om du har flera inkassokrav så fattar du kanske själv. Scoringen blir lägre och lägre.

För att ha störst chans att få beviljat et lån gäller det att ansöka lån innan skulderna hopar sig. Med en budget har man bra koll på sin ekonomi och kan vara förberedd på om räkningarna inte kommer att kunna betalas nästa månad. Så ansök inget årslån utan att först kolla hur ekonomin ser ut.

Och behöver du låna så titta efter lån med lägst ränta!

 

Categories:

Comments are closed