lån med lägst ränta

Vilket lån har lägsta räntan?

Att låna pengar kostar. För att få låna pengar krävs att du betala tillbaka pengarna efter avtalad tid. Tillsammans med de lånade pengarna så förväntas så betala en kostnad i form av ränta på lånet. Skillnaden mellan bankkredit och lån är främst räntekostnaderna. Krediter kostar ofta mycket mer än lån.
 

lån med lägst ränta

Vilken ränta du får syns vid ansökan och kan ibland vara individuell och styrs många gånger av din egen ekonomi och lön. Har du en låg inkomst och låg kreditvärdighet så blir räntan många gånger högre. Bankerna ränta varierar met tiden. Det bästa sättet att hitta lånet som har lägsta räntan är att jämför dem.

Var uppmärksam på att en banks ränta kan variera även tid. Den ränta som jämförs idag behöver inte vara densamma som var igår eller kommer att vara om 1 månad.

De lån som har lägst ränta är i ordningen:

Jämför lån för att hitta lånet med lägst ränta

Vad är skillnaden mellan nominell och effektiv ränta?

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta behöver inte vara stor. Men den nominella räntan den räntan du får betala för att få låna pengar på ett års översikt. Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader i lånet, det vill säga aviavgifter och övriga kostnader tillsammans med räntan.

Förhandla till sig lägre ränta

Du har säkert hört många prata om att förhandla till sig lägre ränta. I praktiken så innebär det, att om du är en god kund hos banken, eller har något att erbjuda som banken kan vinna på. Då kan de sänka räntan lite eller erbjuda dig en lägre ränta. Detta behöver inte betyda att de därmed erbjuder dig den lägsta räntan.

Det är vanligt att man försöker förhandla till sig den lägsta räntan vid ansökan om stora lån, lånelöfte och bolån. När det gäller årslån som blancolån så är det inte lika vanligt, utan man får nöja sig med en fast ränta. Räntan styrs av styrräntan och för att vara säker på att inte få en högre ränta över tid så kan det vara positivt att ha en fast ränta.

Om styrräntan är lån, som den varit de senaste åren kan man gynnas av att låsa räntan över en längre tid, på sina bolån.

Amortera lån

När man avbetalar/amorterar sitt lån så lägger man räntebeloppet ovanpå avbetalningen och det betalas varje månad. Har du en hög ränta så blir månadskostnaden därför större. Genom att göra en budget får du en bra överblick på vad lånen och räntorna kostar dig varje månad.

Kreditvärdigheten påverkar räntan

Som vi skrev så påverkas räntan av din ekonomi. Om du är kreditvärdig har du större chans att få lägre ränta, för att du anses som pålitlig att kunna amortera i tid och betala tillbaka ditt lån. Är din ekonomi tvärtom dålig så anses du som en kreditrisk och kan bli erbjuden en högre ränta.

Banken tar denna högre ränta som garanti ifall att du plötsligt slutar betala. Den höga räntan täcker då upp en del av de kostnader som banken kan få om du inte amorterar.

Comments are closed