Låna pengar

Varför låna pengar?

Svenskarna vill låna pengar allt oftare, men varför? En bidragande faktor till att vi har en tendens att låna pengar mer nu än förr, kan vara den låga räntan.

Styrräntan har legat stilla under en lång tid och ger ingen tendens till att öka. Istället införde bankerna amorteringskrav på bolån och staten satte ett räntetak för snabblån, vilket då istället blev årslån.

[loancomparison]

Snabblån övergick till Årslån

Försvann gjorde de korta återbetalningstiderna på 1-3 månader och för att möta de reglerna och samtidigt kunna överleva förvandlade snabblånen sina produkter till årslån. Minsta återbetalningstid på de allra flesta årslån är numera 1 år, varav namnet.

låna pengar årslån

låna pengar årslån

Nu när börsen faller och aktierna sjunker så blir säkert många ofrivilligt tvungna att låna ännu mera pengar än tidigare. Man vill inte sälja de rekordlåga aktierna, om de ens har något värde kvar och ser sig istället om efter möjligheterna till ett lån.

Utlåningen av årslån har successivt ökat för varje år och när snabblån år 2019 blev konsumtionslån, så förändras även statistiken markant. Vi lånar inte pengar till allt från kläder till resor, bilar, nöjen och konsumtion. Idag är det mer regel än undantag att man har ett lån eller kredit på banken.

Vad lånar vi pengar till?

De största och flesta konsumtionslån och lån utan säkerhet går till huset och hushållsrelaterade utgifter. De största lånen till handpenning till huset, eller kontantinsats på topplånet. Därefter kommer renovering, inköp av möbler och inredning. På grund av de låga räntorna lånar även allt fler pengar till bilar, motorcyklar och nöjen.

Låna till bil, båt och Mc

När man vill låna pengar till en ny bil så finns det flera alternativ. Vilket som passar var och en, beror på ens ekonomiska möjligheter. Har man en sund och god ekonomi så är det oftast inga problem att få ett billån eller billeasing. Billån är ett lån där man lägger in 20% som kontantinsats och resterande del läggs upp på en amorteringstid på vanligast 3-5 år.

Bilen står som säkerhet i billånet, men det krävs ändå en god ekonomi för att kunna sköta sin amortering. Billån ges av ”vanliga” banker såsom Swedbank-lån och Nordea-kredit och har oftast höga krav. Lån trots betalningsanmärkningar godtas i de flesta fall inte.

Har man betalningsanmärkningar eller en låg credit score så får man ofta se sig om efter ett årslån hos de långivare som har lägre krav. Detta kostar mer, högre räntor, men inget krav på kontantinsats.

Vilka lånar pengar?

Det är stor skillnad i åldersgrupper på de som lånar pengar och till vad. Yngre personer under 35 år lånar flest lån, men de från 36 år och uppåt lånar mest pengar, med högre belopp. Ju äldre man blir, desto mer pengar lånas, förmodligen på grund av villaköp. Yngre personer tar fler mindre årslån till konsumtion och impulsköp. Kvinnor lånar flest lån, men männen mest.